

Towards Resilient Futures DST/NRF Community of Practice II Use of Fibre-rich Biomass in the Remediation of Degraded Mining Land

Using a Multi-Disciplinary Approach to Explore Opportunities for Economic Diversification in Mining-Intensive Jurisdictions

CoP II WORKSHOP #4 | Friday 10th February 2023 | 09h00-15h00

Zoom: <u>Link</u> (Meeting ID: 817 1773 9994; Passcode: 563806) Venue: Vineyard Hotel, Colinton Rd, Newlands, Cape Town, 7700

AGENDA

08h30-09h00	Registration & Refreshments	
09h00	OPEN	
09h00-09h10	Welcome & Introductions	Sue Harrison (CeBER, UCT) 10mins
SESSION 1:	High level overview of the CoP	Chair: Haroon Bhorat
09h10-09h30	Economic Diversification Opportunities in Mining Regions	François Steenkamp (DPRU, UCT), Tapiwa Chimbganda (MtM, UCT), Shilpa Rumjeet (CeBER, UCT) & Anri Heyns (MLiA) 20mins
SESSION 2:	Panel Discussion	Chair: Sue Harrison
09h30-10h10	Significance and Impact of the Resilient Futures Project	10mins each
09h30-09h40	 Transdisciplinary approach to research: Why it is important and how it has been applied to this project 	Sue Harrison (CeBER, UCT)
09h40-09h50	2. Economic diversification and overcoming the resource curse	Haroon Bhorat (DPRU, UCT)
09h50-10h00	 Just transitions, Community impacts and Post-mining Futures 	Jenny Broadhurst (MtM, UCT)
10h00-10h10	 What role can policy/regulations play to enable economic diversification and just transitions 	Hanri Mostert (MLiA, UCT)
10h10-10h40	Q&A	30mins
10h40-11h00	Refreshment Break	20mins
SESSION 3A:	Breakaway Discussions	Moderator: Hanri Mostert
11h00-11h10	Intro/Instructions re Chair-led Groups	10mins
	GROUPS 1, 3 & (*5 - virtual) – Leveraging Mineral Wealth for the Energy Transition	
	GROUPS 2, 4 & (*6 - virtual) – Sustainable Post-Mining Transitions	



Towards Resilient Futures DST/NRF Community of Practice II Use of Fibre-rich Biomass in the Remediation of Degraded Mining Land

11h10-12h30	 Group Discussions Table prompts: Partnerships and funding for developing opportunities? Focusing on R&D gaps and opportunities? Next steps: developing and implementing solutions? Policy enablers and regulatory frameworks? 	1hr 20mins
12h30-13h30	Lunch	1hr
SESSION 3B:	Breakaway Feedback Session	Moderator: Hanri Mostert
13h30-13h38	Group 1 Report back	8mins
13h38-13h46	Group 3 Report back	8mins
13h46-13h54	Group *5 Report back	8mins
13h54-14h02	Group 2 Report back	8mins
14h02-14h10	Group 4 Report back	8mins
14h10-14h18	Group *6 Report back	8mins
14h20-14h50	Q&A & Discussion	30mins
SESSION 4:	Wrap Up Session	
14h50-15h00	Conclusions & Thank You's	Haroon Bhorat (DPRU, UCT) 10mins
15h00	CLOSE	