











## Towards Resilient Futures DST/NRF Community of Practice II Use of Fibre-rich Biomass in the Remediation of Degraded Mining Land

## Re-Imagining Post-Coal Futures for a Local Green Energy Transition

CoP II WORKSHOP #3 | 7 November 2022 | 09h00-14h00

Venue: Summerhouse, Vineyard Hotel Conference Centre, Colinton Rd, Newlands, Cape Town

Join Zoom Meeting | Meeting ID: 846 4399 4923 | Passcode: 776416

## **AGENDA**

08h30-09h00	Registration & Refreshments (30mins)	
09h00	OPEN	
09h00-09h10	Welcome & Introductions	Haroon Bhorat (DPRU, UCT) – 10mins
	SESSION 1: Presentation	Chair: Haroon Bhorat (DPRU, UCT)
09h10-09h40	Can SA's mineral wealth be leveraged for the transition?  A Manganese case study through the lens of economic complexity	François Steenkamp (DPRU, UCT) & Tapiwa Chimbganda (MtM, UCT) – 30mins
09h40-09h50	Q&A	10mins
	SESSION 2: Presentation	Chair: Sue Harrison (CeBER, UCT)
09h50-10h10	Coal Mine Legacies and the Just Transition: Towards Regenerative Post-Coal Futures in Mpumalanga, South Africa	Jennifer Broadhurst (MtM, UCT), Shilpa Rumjeet (CeBER) & Bernard Kengni (MLiA, UCT) – 20mins
10h10-10h20	Q&A	10mins
10h20-10h45	Refreshment Break	25mins
	SESSION 3: Panel	Moderator: Michael Solomon
10h45-11h50	The opportunities, drivers and barriers of establishing new value chains for post-mining economies	
	Introduction	Michael Solomon
	Just Transition pathways	E3G and Energy Systems research group – Jesse Burton
	2. Industrial development: A Hemp Case Study	Consultant to the Project Management Office, Presidency – Garth Strachan
	3. Business enterprises and policy perspectives	ZAGETA – Kaeden Arnold & Ayanda Bam
	Regulation on mine land use (land zoning and mine water)	MLiA – Louie Van Schalkwyk
11h50-12h50	Discussion	All – 1hr
	Conclusion	Chair: Haroon Bhorat (DPRU, UCT)
12h50-13h00	Wrap Up & Thank You	Sue Harrison (CeBER, UCT) – 10mins
13h00-14h00	Lunch	1hr
14h00	CLOSE	