











Towards Resilient Futures DST/NRF Community of Practice II Use of Fibre-rich Biomass in the Remediation of Degraded Mining Land

Industrial Opportunities in Mining Areas: Technical, Economic, and Regulatory Considerations

CoP II WORKSHOP #2 | 25 November 2021 | 14h00-17h00 | Virtual: MS Teams

AGENDA

AGENDA		
14h00	OPEN	
14h00-14h10	Welcome & Introductions Resilient Futures Community of Practice – Phase 2	Sue Harrison (CeBER & Future Water, UCT) – 10mins
	SESSION 1	Chair: Haroon Bhorat (DPRU, UCT)
14h10-14h40	The Biorefinery as a Pathway to Building Economic Complexity in the Post-Mine Landscape	François Steenkamp (DPRU, UCT) & Shilpa Rumjeet (CeBER, UCT) – 30mins
14h40-14h55	Q&A (15mins)	
	SESSION 2	Chair: Jenny Broadhurst (MtM, UCT)
14h55-15h15	Legal-Theoretical Analysis on the Economic Viability of Rehabilitating Abandoned Mining Areas	Louie van Schalkwyk (Dept of Construction Economics & Management, UCT) & Bernard Kengni (MLiA, UCT) – 20mins
15h15-15h20	Q&A (5mins)	
15h20-15h25	Comfort Break (5mins)	
	SESSION 3: Panel	Chair: Hanri Mostert (MLiA, UCT)
15h25-16h20	The Legal/Regulatory Perspective (55mins) - (5mins each)	
	1. Margarette Visser (Labour & Development and Governance Research Unit)	
	2. Saul Roux (Global Risk Governance Programme)	
	3. Oyeniyi Abe (CCLA)	
	4. Louie van Schalkwyk (Department of Construction Economics and Management)	
	5. Olivia Rumble & Andrew Guilder (Climate Legal)	
	6. Christina Saulich (SWP, Berlin)	
	7. Bernard Kengni, Richard Cramer, Kennedy Chege, Leezola Zongwe (MLiA team members)	
16h20-16h30	Discussion (10mins)	
	SESSION 4	Chair: Jenny Broadhurst (MtM, UCT)
16h30-16h45	The Importance of Post-Closure Development of Coal Mines in the Context of the Just Transitions	Jesse Burton (E3G & Energy Systems Research group, UCT) – 15mins
16h45-16h55	Q&A (10mins)	
	Conclusion	
16h55-17h00	Wrap Up & Thank You	Haroon Bhorat (DPRU, UCT) – 5mins
17h00	CLOSE	